Gå till innehåll

Ford Gigantic

Ford Gigantic F20
Årsmodell: 1960-talet ungefär
Modellkod: F20
Färg: Gul (-aktig)
Motor: 4 cyl diesel, 3,6L
Borr/slag: 100/115 mm
Effekt: 54hk
Växellåda: 3 växlad manuell + hög/låg
Tjänstevikt: 5720kg

2019-06-09

Nu har det varit långt mellan uppdateringarna igen. Faktiskt så var Giganten "färdig" (en gammal maskin blir väl aldrig färdig?) och tillbaka i arbete redan den 9 februari. Så det är bara min sammanställning som släpat..
Det som finns i mina planer/önskemål är renovering av elsystem. Ordna fram en kardan samt få fart på driften på styraxeln. Vi får se när det blir av.
Lite ny belysning har i alla fall blivit monterat. Snökedjorna monterades direkt efter att bilderna togs sen var det bara att börja bära snö.

2019-02-07

Lyftkolvarna demonterade jag också. Dessa var "täta" utåt så toppen på dessa kolvar fick bli orörda. Packningarna inne i kolven ersattes av nya, sedan fick dessa plockas ihop igen. Jag är väldigt tacksam för att jag har en telfer i verkstaden. Det underlättade väldigt då dessa kolvar är lite tunga att hantera.

För att lättare kunna gänga ihop kolven igen så skapade jag en mall i papp som passade på nockarna på toppen. En sorts haknyckel. Fick hjälp av en kompis att skära ut den på jobbet. Blev riktigt bra tycker jag.

När äntligen kolvarna var på plats igen så var det dags att få ihop allt kring motorn. Nya remmar monterades på remskivorna. Dessa måste ju dit innan man kan montera kardanen till hydraulpumpen. Det blev några olika varianter av rem innan jag hittade två som passade någorlunda.

En av slangarna till en kolv var så torrsprucken så den passade jag på att få en ny tillverkad.

Sedan var det äntligen dags att fylla i "ny" hydraulolja. Oljan kommer från pappas buskaggregat som byttes enligt intervall, men knappt gått något. I stort sett all hydraulolja var nog bättre än den som var i min från början.

Kändes i alla fall som ett stort steg framåt!

2018-01-15

Sakta men säkert så gör jag lite framsteg i garaget. Många saker påverkar varandra så ibland hamnar man i stiltje för att man saknar en sak, då kan man inte göra 3 andra för att de måste ske i rätt ordning

Tyvärr klarade inte mitt fina specialverktyg påfrestningarna så version 2 är nu tillverkad.

Så med hjälp av det nya verktyget så lyckades jag demontera toppen på den sista tiltkolven också.
Ett besök till Momentum i Borlänge gjordes och de kunde få fram alla tätningar och o-ringar förutom kolvstångstätningarna. De är av en äldre typ som kallas vpack. De kunde tillverka motsvarande, men jag tänkte forska lite om jag kunde hitta dessa på annat ställe först.
Ett samtal senare så fick jag tips om Jacking AB. Jag ringde och pratade med dom och han skulle kolla lite och återkomma med besked dagen efter.
Mycket riktigt så ringde han upp vid lunch nästa dag och meddelade att han kunde få fram dessa packningar. Så dessa beställde jag omgående.

Det tog inte så många dagar innan jag hade fått dessa med posten.

Nästa delprojekt var att göra rent hydraultanken. Den hade nästan ett eget ekosystem i sig.
Nån sorts slemmig massa samt vatten hittade jag på botten. Men denna blandade konsistens så blev det svårt att få upp, för jag fick sträcka mig ner genom locket som gick att ta av. Jag löste det med att ha i sågspån i små mängder och blanda samman allt på botten. Då gick det att skopa upp.
Fick ihop nästan 2L gegga och resultatet blev riktigt bra. Rent och fint i tanken!

Röret från tanken till hydraulpumpen hade två böjar på sig. Det satt sedan tidigare en slang mitt på detta. Min gissning är att det var en kylarslang, för den hade deformerat sig och började svettas olja.
Planen var att helsvetsa detta rör, men det gick inte att komma åt på plats, och om det demonterades så skulle det bli svårt att få tillbaka eftersom det var ingängat i pumpen och få det exakt rätt men tankanslutningen blev svårt. Så jag fick återgå till slang-lösningen. Denna gång skaffade jag fram en riktigt sugslang, med stålspiral som armerar den. Då blir den inte deformerad. Samt att denna är gjord för att tåla olja. Men när den är armerad så är den inte så lätt att få på plats. Efter lite övertalning så lyckades jag trots allt.

Med alla packningar och tätningar levererade så var det dags att börja montera ihop! Avskraparen fick vi välja en ersättningsmodell så jag fick modifiera kolvtoppen lite i svarven. Dock så visade det sig när jag började montera att de levererat fel avskrapare. Jag hade fått en för 50mm kolvstång, och jag har en 55mm. Så det blev lite väl tajt.

Så tyvärr körde jag fast där. Kom inget längre den helgen. Nu när det har blivit vardag igen så kontaktade jag Momentum, de beklagade det som hänt och naturligtvis skickar de rätt grejer med posten till mig. Så det blir kanske fortsättning till helgen.

Har förresten precis hämtat ut de nya fläktremmarna jag beställt. De måste hängas på remskivan på vevaxeln, för att kunna montera kardanen till hydralpumpen, så jag kan montera kylaren och få dit fläkten och slangar.. Ja, det var just sånt här jag nämnde i början..

2018-12-27

Nästa steg i planen är att byta hydrauloljan och renovera kolvarna. När jag öppnade bottenpluggen i hydraultanken så kom det vatten först, sedan något som liknar slät ärtsoppa, eller blaskig senap. Naturligtvis behövde jag också en 63mm nyckel när jag bara hade 60 och 65mm..

Sen började jag med den tiltkolv som läcker utåt. Kolven vägde lite mer än jag hade räknat med, så jag är glad att jag inte slet bort lyftkolven först, de är en smula större..

Slangarna till kolven var ganska stela och en hel del sprickor i, så när det ändå är isär så passar jag på att få nya tillverkade. Att få lös dessa var inte de enklaste då de satt rejält hårt på röret. För att inte bryta sönder röret i böjen så fick jag fixera det med ett spännband som jag drog runt axeln.

Hydraulkolven plockades isär. Hade dock förväntat mig att hitta några packningar/tätningar i den, men fanns några små bitar som såg ut som trasig hundgodis..

Toppen på hydraulkolven skulle också delas, detta var lite krångligare. Jag gissade att den var gängad för märken sedan tidigare tydde på att den drivits åt det hållet. Så jag bestämde mig för att tillverka ett verktyg.
Först svarvade jag till tappar som passade i de fyra hålen.

Därefter hittade jag en distans som passade perfekt innanför de fyra tapparna. De svetsades ihop och sen hittade jag ett rör som en förlängning. Efter det svetsade jag dit en mutter högst upp så att jag kunde använda en hylsa och muttermaskin. Det funkade bra och insatsen eller vad man ska kalla den släppte fint.

Visst kan det slipas och putsas en del på verktyget för att det ska bli mer representativt, men det fyller sin funktion.

Sen var min pappa iväg till Nomo i Avesta för att få nya packningar och tätningar innan helgen, men de tyckte bara det var jobbigt och att det aldrig blir bra när man håller på med gamla grejer. Sen var det jobbigt att man fick olja på fingrarna när man tog på grejerna tydligen.
Pappa blev irriterad över bemötandet och åkte därifrån. Så efter nyår ska vi besöka Momentum i Borlänge och se om de kan hjälpa till att få fram grejer.

2018-12-26

Efter att motorplåtsfästet och drev var monterat så var det dags att fortsätta. Det var dags att montera oket som bär upp motorn. Det visade sig att även denna var lite sliten. Det skilde ca 3 mm om man mäter på bredden eller på höjden i stålbussningen. Det är inte så bra, när det ska vara runt..

Den ersattes av en ny. Det gick inte att få exakt storlek så den nya fick modifieras en del innan det blev bra. Sen var det dags att montera tillbaka bäroket. Eftersom plåten på motorn var spräckt så gick det lätt att demontera. Nu när den var lagad så passade inget längre. Oket är förskjutet i jämförelse med motorn. Lösningen blev att kapa av den och korta ner den. Sen fick jag shimsa i mellan med tunna distanser som jag svarvade

Efter det så pressade jag i en ny vevaxeltätning i kåpan som ska sitta på motorn över dreven. Den gamla tätningen var mjuk som bakelit. Kåpan rengjordes en del och en ny packning mot motorn monterades också.

För att kunna få dit kåpan fick jag lossa på nästan alla grejer jag monterade förra helgen. För att komma förbi bäroket så fick jag släppa fästet för den styrande axeln och lyfta ramen igen. Börjar få in snitsen på detta..

Väl på plats så kunde allt dras åt igen och remskivorna monterades.

2018-11-18

Nya tag i verkstaden. Denna gång ska diverse läckage tätas. Har upptäckt att motorfästet i framkant (eller ja, längst bak på denna) har spruckit. Så planen är att svetsa detta.

Demonteringsarbetet blev dock ganska omfattande. För att få bort plåten måste remskivorna och kardanen till hydraulpumpen bort. Så fick börja med att plocka ur kylaren för att komma åt dessa. Sedan bort med täckkåpan vid vevaxeln och dreven. Även dreven måste bort. Det på vevaxeln kan dock sitta kvar, det är tillräckligt stort hål i plåten.

Det visade sig sen tyvärr för att få bort plåten måste "oket" som plåten vilar på bort även den. Den gick sitter med på centrumtappen för vagga på pendlande axeln. Så jag lossade den och drev ur den så pass långt att oket blev löst. Då tar den i drevet på vevaxeln, och detta sitter hårt. Vill även helst inte ta av detta heller.
Lösningen blev att lossa hela övre fästet som vaggan är fäst i, så jag kan lyfta ramen  på maskinen lite och därmed få några centimeter till. detta räcker för att få bort oket och därmed plåten!

Sedan rengjordes allt för att förbereda svetsning, och blocket gjordes rent för att montera nya packningar.

Det får bära eller brista (spricka)!
Plåten återmonterades med en ny packning bakom. Fortsättning följer..

2018-07-26

De nya däcken har kommit på plats i alla fall. En otrolig skillnad blev det.
När jag fick på dessa så tog klackarna i lastaren. det visade sig att fälgen var vind. Fick lägga ner en del arbete för att rikta den, men i slutändan blev det bra.

2018-06-15

Nu har återigen Giganten hittat in i verkstaden. Ny arbetsbelysning är beställd, men ej ännu monterad. Denna gång är målsättningen att få på bättre begagnade däck på framaxeln (eller ja, bakaxeln. Beror på hur man ser det).
En par begagnade 16.9-30-däck hittades i Vårgårda. Det blev 81 mil tur och retur vilket tog ca 10 timmar.

Däcken är i fint skick, 10-lagers. Tyvärr passar inte fälgarna så dessa måste läggas om på originalfälgarna.
Lite envis och nyfiken är man ju (även snål) så jag ville testa att kränga av de gamla däcken själv.
Tre stycken hjulvikter var monterade på insidan, dessa verkar väga en del. För hjulet var betydligt tyngre än de jag hämtade.

När det sedan skulle vändas så tappade jag balansen på det och insåg att detta håller jag inte emot. Så det var bara att flytta på sig.
Efter en del brytande med spett och pallande med träklossar så fick jag under stora garagedomkraften och fick upp det så pass högt så att jag lyckades luta det mot väggen igen.

Hjulvikterna demonterades för att hjulet ska bli lite lättare att hantera.

Däcket klämde jag lös med hjälp av pappas lastmaskin. Det var den lätta biten..
Sedan var det svett, tårar och spett som gällde! Bristande teknik gjorde ju inte kroppsarbetet mindre påtagligt heller direkt.

Detta däck är inget jag ska ha kvar då det är väldigt mycket torrsprickor i det. Därför kunde jag ha en ganska brysk och brutal hantering med det. Sen gav det ju även en hel del teknikträning.
Till slut så fick jag i alla fall lös det!

Så här i efterhand är jag osäker om jag kommer att kränga av de resterande tre däcken..

2018-04-07

Vårkänslor! Snökedjorna tas av.

2018-02-17

Nu är det dags för ett tappert försök att fräscha upp den lite. Till stor del gäller det städning. Mycket smuts som samlats genom åren som den stått ute. Så storstädning i hytt och under huven.

Rensning av elsystemet påbörjades också. Många kablar som inte leder till något. Huvudbrytaren var monterad i gallret för sidorna runt motorn. Vilket gjorde det svårt att ta bort dessa. Eftersom det kommer att bli ny belysning så småningom runt om maskinen så flyttades huvudbrytaren enklast till hålet efter den gamla arbetsbelysningen. Lätt att komma åt och lite skyddad av den utstickande plåtkanten.

Om det är dålig belysning när man svetsar får man lösa det.

Jag byggde en ny ramp på taket för arbetsbelysning. 4st 18w LED-lampor monterades. Detta blev en katastrof då dessa knappt orkade kasta ljus ner till backen, än mindre en bit framför maskinen. Trots ett vitt lager snö.
Så här måste jag tänka om. Även rotorljuset ska bytas ut, så detta demonterades.
Snön fortsatte att falla så Giganten fick skruvas ihop utan någon ytterligare förfining.

2018-01-13

För att lättare kunna sköta snöskottning samt utföra lite diverse sysslor på gården så har jag införskaffat en Ford Gigantic. Kompisen och hans far hade en som de funderade på att sälja, så jag fick möjligheten att köpa den.
Första gången jag körde baklastare var när jag skulle köra hem den. 12km, snökedjor och ingen framruta. Det gick faktiskt förvånansvärt bra.
I köpet ingick snöskopa och pallgafflar. Även en styrande axel med fungerande (!) drift samt en instruktionsbok ingick. Lyckan är total!

Det krävs lite övning för att få in tekniken, då jag är van med midjestyrt och betydligt modernare maskiner (L90G) men denna kommer nog att fungera utmärkt till det jag behöver en maskin till.
Det finns en del att göra på den, men inget som är jättepanik. Men allt eftersom så kommer den att förbättras och naturligtvis att underhållas.