Gå till innehåll

Volvo BM 218td

Volvo BM "tvåarton"
Årsmodell: 1966
Modellkod: 218TD
Färg: Gul
Motor: Typ 1113, 3 cyl diesel, 3,78L cylindervolym
Borr/slag: 111,12/130 mm
Effekt: 56hk DIN
Växellåda: 5 växlar framåt och bakåt, Twindisc koppling, fram/back
Tjänstevikt: 5550kg


2021-03-13
Dags för lite service och reparation/ombyggnationsarbete på lastmaskinen. Först så är det vanlig service som ska göras: Byte olja, filter, bränslefilter samt smörjning enligt schema. Sedan är det tänkt att en luftrenare ska plockas bort, eftersom spännena till botten på det har gått sönder. Denna maskin beställdes av Vägverket, som deras beställning innefattade dubbla luftrenare (om jag har förstått det rätt).

Oljan tappades ur, oljefiltret byttes ut och ny olja fylldes på. Tyvärr var det nog för dåligt batteri i pumphandtaget så den missade nog lite i mätningen. För jag fyllde 10,5 liter (enligt manualen) inklusive filterbyte. Men det blev för hög nivå även efter start. Så jag fick tappa ur lite till rätt nivå. Sedan byttes båda bränslefilter, som jag förfyllde och sedan luftade det sista på plats. Sedan smordes 54 punkter med fettspruta. Då hade det varit roligt om den elektriska hade fungerat, men nej då.. Någon nippel var det stopp i, som åtgärdades.
Det är glapp i den styrande axel, så kollade upp detta nu. Hjullager och övre lagret är glapp på båda sidorna, samt styrstaget i båda ändarna. Höger sida väldigt glapp. Detta är inget jag har åtgärdat nu, men kommer nog att göra det framöver. Lager kan jag få tag på för ca 1400kr (3st) per sida. Men sen är det lite arbete att byta. Styrstaget får jag nog kanske tillverka några delar, återstår att se när jag har rivit isär detta framöver.
Hydrauloljeläckage på höger sida vid en koppling åtgärdades, felaktig packning/bricka använd. Sedan läcker styrservokolven, så jag planerar att renovera den framöver också. Sedan kontrollerade diverse nivåer och olika punkter enligt manualens service-schema.

Maskinen varmkördes och ventilerna justerades. Det fanns ett stort behov av det. Jag gjorde även rent på toppen, ventilkåpan samt bytte ventilkåpans packning.

Jag kunde efterdra spridarnas bultar lite, men noterar dock ett litet läckage ut på motorn vid spridaren för cylinder 2. Kanske är o-ringen där som är dålig, men vet ärligt talat inte om den bara går att byta utan att spridarhylsan följer med ur. Måste forska lite mer kring detta.

Sedan blev det dags att ta bort ena luftburken. Den bakre på maskinen är nog "original" eftersom den har oljebadet. Den främre hade något konstigt luftfilter i sig som dessutom var sönderklippt.

Ett nytt rör mellan insug och luftrenare fick jag tillverka, samt montera ett stag för stabilitet. Är ganska nöjd över resultatet. Fick även göra ett nytt hål i huven för svampen till luftrenaren.
Staget blev inte det snyggaste, då det fick bli en efterkonstruktion, av det material som fanns.

Utöver detta så monterades en genomskinlig slang som siktglas på hydrauloljetanken. Returfiltret på hydrauloljan rengjordes och fyllde lite olja också. Behövs lite mer, men hade inte hemma just då.
Monterade även en timräknare för att ha koll på när det är dags för nästa service.

Finns några saker kvar på önskelistan, som till exempel mer belysning och bättre elcentral. Golvmatta i hytt, reparation av dörrgångjärn. Detta kanske blir vid nästa service eller om jag får lite att göra framöver.


2020-01-11
Har försökt fått lite ordning på elen på maskinen. Rensat upp lite kring instrumentpanelen och knapparna, sett över belysning.

En hel del arbete återstår, men fått lite ordning på vitala funktioner, såsom laddlampa, belysning i oljetrycksmätare och styrning av arbetsbelysning fram och bak.
Belysning bak fick bli de original armaturer som sitter där eftersom de var i så fint skick. Fram blev det två nya LED uppe på taket. I instrumentpanelen har jag återanvänt så mycket jag kan. Därav ser det inte så nytt ut, men funktionen finns och det är det viktiga tycker jag.

Eftersom jag inte ville skruva isär avgasröret vid grenröret så fick jag lirka av huven med rörkrökarna på plats. För att detta ska gå lite lättare i framtiden så förstorade jag hålet lite för avgasröret.

Sedan gjorde jag ett fäste och monterade en huvudbrytare, vilket är ett måste enligt mig på en maskin. En brandsläckare monterades även på huven.


2019-12-30
Nu var det hög tid att ge sig på vattenpumpsbyte. Den andra läckte väldigt mycket. En ny hade jag beställt från Ollson i Ellös för ett tag sen, så den fanns redan på hyllan.

Lättaste sättet att göra detta, hade jag ingen aning om eftersom detta var första gången för mig. Men jag började med att plocka av ljuddämparen, luftrenaren samt motorhuven. Sedan tog jag bort två och lossade två av bultarna som håller ramen för kylaren. På så sätt kunde jag luta tillbaka kylaren så pass mycket att jag fick bort fläktvingar och rem.
Sedan kunde jag demontera den gamla pumpen.

Sedan dit med ny packning samt vattenpump, och återmontera allt i omvänd ordning. Detta gick ganska smidigt tycker jag.