Gå till innehåll

Renovering av fönster

Renovering av det gamla treluftsfönster vi har i vardagsrummet har äntligen blivit klart. I alla fall utvändigt, en del målning återstår invändigt men det kanske får vänta tills nästa år.

Renovering av gamla fönster är en utdragen process, har jag insett. Allra helst när man spräcker några rutor allt eftersom.
Kortfattat det som gjorts är att skrapa och måla fönsterkarmen, bytt foder kring fönstret och monterat ett nytt nedre fönsterbleck. Själva fönsterbågarna har blivit rengjorda från allt kitt, stift har ersatts där det behövts och även bytt några rutor också. Får skylla på bristfällig erfarenhet eller något sånt.
Fönsterbågarna har även grundoljats, grundmålats, kittats och täckmålats i två lager. Karmen är även den skrapad, oljad, grundad och täckmålad.

Med torktider på kitt och färg så blir det ganska utdraget arbete. Går inte fortare av att det kommer spöregn mitt i torktiden och ett till fönster blåser sönder..
Som tur är har jag en del gamla fönster ståendes så glasrutor har jag kunnat ta från dessa. Men där måste man också få bort allt kitt och stift för att få ur rutan som ska användas.

Känslan när det är klart och man kan lite stolt betrakta det gamla "nya" fönstret gör att det känns värt det. Nu klarar sig detta ett tag till.

2020-09-14

Lämna ett svar