Gå till innehåll

Demontering chassi 170s

Efter att lastmaskinen blev klar så fortsatte jag med chassit av en 170s som varit ståendes länge. Då detta saknar papper och dokument så får det anses som skrot. Men det finns många bra delar att spara till min egna 170s.
De delar som blir till övers, kommer att finnas till salu.
Detta chassi hämtade jag i Sollefteå i december 2014, sedan dess har det stått i ladan. Nu var det dags att göra ett ryck med detta.

Jag fick hjälp av Lovisa att styra chassit med ett rep så jag fick ut det ur ladan utan att snurra och så det hamnade rätt på pallbockarna i verkstaden.
Jag började med att ta bort kardan, lyfta ur motor och växellåda. Motorn är väldigt illa däran, eftersom den har stått utan topp väldigt länge. Men vissa delar hoppas jag kunna använda. Sen behöver jag växellådan till den andra.

Bultarna och muttrarna sitter faktiskt inte så mycket fast som man skulle kunna tro. Men jag insåg att det vore mer lämpligt att få upp den på lyften när jag skulle börja demontera hjulupphängningen. Började med trummor, belägg och hjulnav fram. Men när jag kom till bärarmarna så visade det sig att fjäderspännarna var borta. Så jag fick beställa nya, eftersom vi inte får åka nånstans på grund av corona.

När jag börjar med bakbromsarna och skulle ha av trummorna, då sitter det rejält fast. Man kan tro att allt detta går fort men det sträcker sig under flera dagar. Det tog nästan två dagar av smörjande och knackande innan bromsarna bak släpper. Men så är det med gamla grejer. Tålamod, rostlösare och lite lätt knackningar med hammare brukar få det mesta att börja röra sig efter ett tag. Ett långt tag ibland.
Så det blev lite växlande mellan olika ställen att demontera. Samtidigt som chassit så började jag riva motorn, eller det som fanns kvar av den. Vissa moment blir svårare än andra eftersom den är helt stum i kolvarna. Men räddas det som räddas kan.
Sen är det väldigt bra att demontera en skrotbil innan jag börjar med min. Då har man lite bättre koll på förfarandet.

En del delar är helt klart användbara. Så detta blir bra att ha på lagret. Efter några dagar så kom äntligen mina fjäderspännare. Naturligtvis så var det ett fabrikationsfel på dessa så muttern satt inte ens fast..

En kolv gick det hål i när jag skulle försöka knacka lös dessa. Nu har jag i alla fall fått ur dom, men de är ganska slitna över lag. Som ni ser på bilden så är det till och med svårt att se vart ventilerna är. Så det är nästa steg att få lös, så det går att få ur kamaxeln. Mycket jobb återstår, så för detta projekt blir det fortsättning följer..!

Mars 2021

Lämna ett svar