Gå till innehåll

Renovering av källarvägg

Nu när grävaggregatet var i drift så blev det dags att ta tag i det som aggregatet införskaffades till. Nämligen att gräva upp på utsidan av källaren under det gamla hönshuset. Denna vägg hade börjat bukta inåt för mer än 10 år sen, men nu hade det gått så långt att stenarna på översta varvet trillade ut på gräsmattan.
Som vanligt blir dessa större projekt lite utdragna eftersom arbetet sker på fritiden, när det är lämpligt.
Det finns en fördel med en "liten" maskin, för den får plats ganska bra i trädgården och gör inte så stor åverkan. När den väl var inlirkad på mellan hus och träd så blev det premiär för grävning.

Både jag och maskin har sina brister, sedan var det premiärturen så att få in lite körteknik tog en stund. Sedan blev kompakt lerjord, grävdjup och "stor" skopa inte den bästa kombinationen så jag fick helt enkelt handgräva sista biten.

Under grävningen så rasade en del av väggen och en del massor in i källaren, så det blev att köra ut med skottkärra från andra hållet, som är i markplan tack och lov.
När grävningen var klar så återstod det att riva och frakta bort den gamla väggen. Gropen täcktes för att inte vattenfyllas vid regn. Fungerade riktigt bra. Många vändor med skottkärra blev det sedan.
Eftersom det var murat i vinkel så sparades några befintliga stenar för att "vävas" in i den nya.

Till slut så var sand, jord och gamla murstenar borta och betongplattan rensad. Då var det "bara" att mura upp en ny vägg! Det har jag aldrig heller gjort, men som tur är har min far stora erfarenheter inom detta område så jag fick god hjälp av han här.
Dem gamla muren saknade helt armering, något som jag naturligtvis använde denna gång. Jag borrade även hål in i de befintliga väggarna och knackade in armeringsjärn där för att knyta ihop det bättre.

Vi satte även platonmatta på utsidan för att förbättra dräneringen. Några varv murades, sedan fick det brinna ihop och vi fortsatte nån dag senare.
Den undre regeln på träväggen ovanför var lite dålig, så efter ett tag bestämde jag mig för att byta även den på en gång. Med tigersåg kapade jag spikarna till panelen så jag fick lös regeln till slut.
Vi bestämde oss för att lägga en tryckimpregnerad mot den murade väggen sedan en till regel på den för att komma upp bättre i höjd för att fästa panelen igen.

När vi till slut murat klart väggen så fästes platonmattan upp korrekt och sedan så skulle alla massor tillbaka igen..
Efter att återfyllningen var klar så lyfte jag väggen med domkraft så det blev rätt nivå i takfoten och pallade upp och justerade in reglarna så det blev bra. Det som kvarstår är putsning av väggen inne i källaren, men det är inte prio ett, och kanske blir under 2023.

För att vara första gången med murning och ett sådant här projekt så är jag riktigt stolt över resultatet!
Nu håller denna vägg ett bra tag till.

26 augusti - 18 september 2022