Gå till innehåll

2018-05-20

Jag brukar förespråka att man ska handla lokalt men när jag skulle handla nya dämpare och fjädrar till Navara så var skillnaden för stor. Dämparna var det halva priset på i Tyskland och fjädrarna kostade en fjärdedel av vad de begärde i Sverige.

Så när paketen hade landat i garaget så var det bara att hugga in. Beställde bara dämpare först, men när jag skulle till och börja så insåg jag att ena fjädern fram hade brustit. Jag vill inte skruva isär allt och montera ihop med en trasig fjäder, så det blev att beställa mer delar..

Jag var jag mest orolig för de tre mindre bultarna som håller fjädertallriken upptill, men det skulle visa sig vara det minsta problemet...!

Började med att rengöra och ha rostlösare på bultarna. Sen demonterade jag krängningshämmarens kulled så den kunde vikas ner. De övre bultarna gick lite tungt med släppte i alla fall. Den nedre däremot!

Nedre infästningen för dämpare är en bussning, med en metallhylsa i. Den sitter i en "gaffel" med en stor genomgående bult som har en svetsad mutter.
Tog muttermaskinen för att köra lös den, men såg att den började trycka iväg fästet. Bussningen hade rostat fast på bulten så allt snurrade med och bulten gängades ut men vägrade släppa bussningshylsan.
Efter en del upprörda känslor så måste jag komma vidare. Jag fick demontera styrstaget också, för att komma åt att såga av dämparen för hand så den kommer ur vägen. (Ville inte kapa av den med rondell pga värmen)
Här på bilden sitter nedre delen kvar.

Sen var jag tvungen att kapa ett spår, vrida ytterdelen och kapa igen för att den ska bli två halvor och gå att ta bort. Jag bockade till en skyddsplåt för damasken.
Sen fick jag tälja bort allt gummi från hylsan för att kunna få på tag med en rörtång. Det krävdes en hel del nötning fram och tillbaka med mycket rostlösare för att till slut få lös hylsan och kunna ta ur bulten!
Äntligen!
Då var det bara att göra likadant på andra sidan....
Den demonterade stötdämparen och fjäder:

Sedan när båda sidorna var demonterade så blev det "normalt" arbete med att flytta över fjädertallrik och dammskydd till de nya dämparna.

 

Återmontering ganska smidigt, förutom att tydligen är fjädertallriken asymmetrisk så den måste linjeras med det nedre fästet på dämparen innan man kan montera detta. Det är ju inte heller en lagrad fjäderbenstallrik eftersom detta inte är ett fjäderben utan snarare en "coilover" så gick inte att vrida. Det var bara att skruva isär igen och göra rätt, men SEN gick det ganska lätt. Återmonteras i omvänd ordning som det så enkelt kallas.
Detta tog ganska mycket längre tid än jag trott, höll nog på över 4h med detta.
Bak däremot så byttes bara dämparna. Det var BETYDLIGT enklare!
30 minuter för båda, och behövde inte ens hissa upp bilen.

Kul att det kan gå bra nån gång också..

Lämna ett svar