Gå till innehåll

Rundmatningsbord

På auktion köpte jag ett trasigt rundmatningsbord. Det var ett elektriskt styrt men enligt tidigare ägare hade det "något elfel". Det är inte av den senaste modellen, och styrenheten är ganska stor.

Jag hade redan vid köpet inte tänkt lägga så stor ansträngning vid att felsöka elektronik från 80-talet (eller vilken ålder det nu är) utan tanken vara att försöka få det att fungera mekaniskt och manuellt.
Efter att bytt en strömbrytare som var trasig så fick jag det att starta och driva runt en liten stund, för att inom kort bara stanna upp och "morra" i elmotorn.

Det är utrustat med en 5-fas stegmotor och jag sökte lite på nätet men drivenheterna är rätt så kostsamma, kanske runt 3000kr och uppåt på ebay. Det finns byggsatser baserade på Arduino, men dessa utgår alla från 2-fas stegmotorer. Så jag besämde mig för att lägga detta projekt på hyllan, tills vidare. Kanske får lust att ta tag i detta framöver.

Vid köpet så var även själva rundbordet demonterat och lager urplockade. Så jag började med att lista ut hur det skulle sitta ihop efter bästa förmåga och sedan monterade jag i lager och tätningar. Tror jag lyckades få det rätt. Lite saker jag är osäker på, men jag tror det är någon sorts av låsning med tryckluft i detta bord. Får se om det kommer till användning eller inte...
Nästa steg blev att försöka få till en manuell vridning av bordet, så stegmotorn demonterades och främre gaveln bestämde jag mig för att använda för att få det tätt mot bordet. Jag planerade att kopiera den utgående axeln från motorn för att kunna använda befintliga delar till drivningen.

Efter att mätt upp en del på axeln i motorn så började jag med att svarva till en axel. Bestämde mig även för att använda främre lagret i motorn (då det passar i gaveln jag skulle använda) som stöd för handtaget.
Efter att svarvat axeln och platsen för lagret så var det dags att förflytta mig till fräsen. Den befintliga mässingsdelen som sitter i drivningen hade två stoppskruvar så det behövdes två plana ytor i 90° vinkel. Då detta blev lite frihandsjobb så är inte precisionen exakt, men det är nog tillräckligt.

För att kunna orka vrida detta så behövdes något slags handtag. I materiallådan under svarven hittade jag några spakar som min pappa svarvat för väldigt många år sedan, men eftersom han lade ner så mycket jobb på dessa så blev de sparade. Det är jag glad för. De skulle passa perfekt, och även ge ett snyggt resultat ansåg jag.

Spakarna kapades till lämplig längd (så att man kan vrida runt även när bordet ligger ner). Sen satte jag upp axeln i fräsen igen och fräste två plana ytor för att lättare kunna svetsa fast de.
Väl på plats så var det dags att pressa på lagret, montera i motor-gaveln och skruva dit mässingsdelen. Sedan skruva ihop allt och man blir ju lite glad när det fungerar! Till och med som man tänkt från början.
Får jag säga det själv, så blev handtaget snyggt också. Jag är nöjd!

November 2021

Lämna ett svar