Gå till innehåll

Förlängning till lykta

Mammas ljuslykta hamnade så lågt vid mormor och morfars grav, så den doldes av blommor och annan dekoration. För att den skulle synas bättre nu till allhelgonahelgen så ville hon ha en förlängning tillverkad.

Ser man det helt kostnadsmässigt så hade det nog varit billigare att köpa en ny lykta, i guld. Men jag ser detta som en möjlighet att få träna lite och det är ju alltid kul att skapa.
Resultatet kanske inte ser så mycket ut för världen, men det är många arbetsmoment innan man är där.

Jag började med att sticka av ett ämnesrör i svarven, för att få raka ändar. Det jag hade på lager ämnesrör med ganska grov tjocklek. Sedan behövdes lock i båda ändarna, dessa stack jag av i svarven från en solid axel, skivorna blev 5mm i tjocklek. Diametern var något större än ämnesröret, men detta svarvades ner till samma dimension efter att jag TIG-svetsat dit dessa.

Sedan behövdes det borras hål och gängas i botten (M10x1,0) för att passa på foten som trycks ner i jorden. I toppen på röret svarvade jag till en tapp som gängades även den med fingängad M10, för att kunna gängas i botten på lyktan.

Som lite dekoration svarvade jag några spår i ämnesröret. Som sagt, många arbetsmoment..
Kan bara säga att det sista som kommer att gå sönder på lyktan, är förlängningsröret!

Oktober 2021

Lämna ett svar